9 Şubat 2018 Cuma

Orkide Hastalık ve Zararlıları

Orkide Hastalık ve Zararlıları


Orkide bitkilerinin en yaygın hastalıkları mantar hastalıklarıdır.. Bu hastalıklar yaprak kayıplarına, yaprak lekelerine ve kök çüremelerine sebep olabilir.

 Orkidenin hangi hastalığa sahip olduğunu belirlemek bu hastalıkların tedavisinde kritik önem taşır. Çoğu orkide hastalığı erken dönemde önlenebilir veya tedavi edilebilir. Orkide  hastalıkları, yapraklar ve kökler fazla nemli  kaldığında veya toprakta kötü drenaj olduğunda ortaya çıkar.

Siyah çürüklük ve kök boğazı çürüklüğü
Siyah çürüklük, orkidenin üzerinde durağan su olduğunda oluşan mantar hastalığıdır.  Koyu siyah lekeler yapraklar üzerinde oluşur ve kontrol edilmeden bırakılırsa bitkinin tüm parçalarına hızla yayılır. Bitkinizin yaprakları arasına su sıçramaktan kaçının ve  etkilenen bölgeyi steril bir bıçakla kesin.Orkide kökleri fazla ıslak kaldığında hastalık köklerde de görülebilir ve kesilerek bu köklerin bitkiden uzaklaştırılmaları gerekir. Bu hastalık çok bulaşıcıdır ve esas olarak bir kök hastalığıdır, ancak semptomlar bitkinin gövdesinde de olabilir. Kesilen kökleri  varsa bir funguside batırmak ve saksı harcını değiştirip bu harca da fungusit (mantar ilacı) tatbik etmek gereklidir.Eğer aynı saksıyı kullanacaksanız çamaşır suyu ile saksınızı dezenfekte etmeniz, hastalığın tekrar gelişmesini engeller.Bitkide budamadan sonra yeterli kök var ise bitkiniz canlanıp eski haline kavuşacaktır.Sulamayı en azından 15 gün için kesin.


Mantar ilacım yok yada kullanmak istemem derseniz yerine tarçın ve hidrojen peroksit kullanın.2 litre suya 1 tatlı kaşığı tarçın koyun ve 2 gün bekletin.Mantar hastalıkları için kullanın.Kesilen orkide kök veya yapraklarına toz tarçın veya kömür tozu da kullanabilirsiniz.Orkide taç çürüğü tedavisi, şükürler olsun ki, çok kolay ve genellikle etkili. Hidrojen peroksitten bir şişe alın ve çürümenin bulunduğu bitkinin tepesine küçük bir miktar dökün. Kabarcıklar oluşmalı ve köpürmelidir. Kabarcıkları görene kadar her 2-3 günde bir tekrarlayın. Eczanelerden çok cüzzi fiyatlara hidrojen peroksit temin edilebilir.


Orkide çiçeklerdeki saydam veya koyu renkli noktacıklar(Botyris)
Botyris veya orkide  çiçeklerindeki saydam veya koyu renkli noktacıklar Botyris cinerea mantarının bakım hatalarından üremesi sonucu bitkinin çiçeklerinde baş gösterir yaprak üzerinde çiğ gibi damlacıklar oluşması asıl bulaşma yoludur.Bitkinizin yapraklarına ve çiçeklerine su değdirmemeye ve fısfıslama yapmamaya özen gösterin.Bitki çiçeklerinde orkidenin etrafına yayılır.Özellikle spreyle ıslatılan bitkiler havasız ortamlarda da kaldıkça hastalık yayılır.Orkidenizin yapraklarında kahverengi siyah noktacıklar ile yapraklarında şeffaf damlacıklar dikkatinizi çekiyorsa ;
öncelikli olarak orkidenizin çiçeklerini çiçek sapının 3 gözünden itibaren kesin ve damlacıkları hidrojen peroksit ile silin, bitkinizi bol bol havalandırın ve ortamdaki nem oranını düşürün.Varsa fungusit ( mantar ilacı)kullanın yoksa tarçın kullanabilirsiniz.Sulamayı en azından 15 gün için kesin.

Unutmadan geçemeyelim; dendbrium ve çiçek açan orkidelerde içeriğinde Bakır (Cu) yazan mantar ilaçları kullanmayınız.



Bakteriyel- Kahverengi Çürüklük 
Bakteri - kahverengi çürüklük orkide bitkilerinde sık görülen diğer hastalıklardandır. Bakteriler, sıcak ve nemli koşullarda ve suyun yaprakların üzerine sıçraması üzerine yayılır. Kötü drenaj, aşırı sulama, tuz birikmesi veya fazla gübreleme gibi durumlar da kökün zarar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kök açıkça görülecek şekil de beyaz, hastalığın ileri aşamasın da siyah veya kahverengi çürümüş bir halde bulunur. Hastalık kök hastalığı olmasına karşın yapraklarda bazı belirtiler verebilir. Yapraklar ve yalancı soğanlar sarı, ince, bükümlü ve yeni gelişen yapraklar giderek küçülen formdadır. Tedaviye önce steril keskin bir alet yardımıyla zarar görmüş tüm bitki parçaları kesip çıkarılarak başlanır. Saksı harcı köklerden tamamen temizlenir. Yeni saksı ve yeni saksı harcına dikilir. Varsa mantar ilacı yoksa tarçın kullanabilir ve hidrojen peroksit kürü uygulayabilirsiniz.hastalıklı yapraklarda cıvımış kötü kokulu yaralar mevcuttur.

Yaprak bitleri ve unlu bitler
Orkide çiçeklerindeki zararlılar iki kategoriye ayrılır: emici ve çiğneyici zararlılar. Emici böcekler,  bitki özsuyu ile beslenerek genel halsizlik , yaprak, gövde ve çiçek problemlerine neden olur. Yaprak bitleri birçok bitki türü üzerinde yaygın olarak görülebilir. Bu yumuşak gövdeli böcekler, hastalıkları yayabilir ve yaprak,  sürgün ve çiçek hasarına neden olabilir. Yaprak bitlerinin fazla etkilediği orkidelerde yaprak sararması ve yaprak uç kısımlarında damlamalar görülür.Genelde yaprak altlarında saklanırlar.Unlu bitler bildiğiniz üzere beyazımsı unlu görünüme sahip böceklerdir.Havasız koşullarda gelişirler ve bitki öz suyunu emerler.Sıvı yapışkan bir madde salgılayarak mantar hastalıklarına da davetiye çıkarırlar.Önce alkollü pamuklarla mekanik temizlik silerek yapılmalıdır.Yaprak bitleri ve pamuklu bitlerde savaş için neem yağından organik olarak üretilen neemazalı tavsiye ederim.ilaçlamayı her hafta tekrarlayarak bu zararlılardan kurtulabilirsiniz.

Kırmızı örümcek
Örümcek akarları da gözle görülemeyecek kadar küçüktür fakat ağlarını bitki üzerinde görebilirsiniz. Beslenme davranışı olarak bitkilerin klorofilleri ile beslenirler. Kırmızı örümcekler, koşullar sıcak ve kuru olduğunda en aktiftir. Nem oranını arttırın ve mümkünse saksıyı daha serin bir yere taşıyın. Zararlıların saklandığı yerleri bulamaması için tüm ölü yaprak ve bitki kalıntılarını temizleyin. Orkidenizi, narenciye, diğer çiçekli bitkiler, okaliptüs, fasulye ve taro gibi konukçu bitkilerden uzak tutun. Kırmızı örümceğe etkili  ilaçlar kullanabilirsiniz.

Tüm hastalık ve zararlıların görüldüğü durumlarda hastalanan bitkinizi diğerlerinden mutlaka ayırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder